09-10-2020, 16:41, LAATSTE UPDATE: 09-11-2020

Tegenvallend kwartaal voor Europese vastgoedmarkten

Real Estate Value Fund, Q3 2020

In het derde kwartaal van 2020 boekte het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund een rendement van -4,2%, waardoor het rendement YTD uitkomt op -26,4%.

Voor de Europese vastgoedmarkten eindigde het derde kwartaal niet zoals gehoopt. In september laaide de angst voor een tweede golf van coronabesmettingen op, wat nadelig was voor de toch al harder geraakte vastgoedsector. Tegelijkertijd was er een verdere vlucht te zien naar relatief veilig geacht vastgoed zoals Duits residentieel en logistiek vastgoed. Door de zwaardere weging van retail en Frankrijk in het fonds bleef het rendement in de maand september achter bij de markt als geheel.

Volgens fondsbeheerder Robin Franken was het kantelmoment de beslissing van Unibail-Rodamco-Westfield (URW) om nieuw geld op te halen in de markt om de balans te versterken. “Dit gebeurde ondanks dat het aandeel aanzienlijk onder de intrinsieke waarde van de bezittingen handelde”, aldus Franken. “Daarmee zei dit veel over de zorgen die de groep heeft over de komende periode.”  

Buiten het ophalen van nieuw geld besloot de groep ook het dividend te korten, geplande investeringen te schrappen en herhaalde de onderneming zijn voornemen om nog 4 miljard euro aan bezittingen te verkopen. Op basis van analyses concludeert Franken dat de aandelen nog steeds over voldoende opwaarts potentieel beschikken. “Maar Unibail-Rodamco-Westfield heeft wel een groot potentieel weggegeven in ruil voor meer zekerheid.” Ook de koersen van grotere retailpartijen als Klépierre en Eurocommercial Properties reageerden niet positief op de stappen van URW.  

Binnen het fonds zijn het afgelopen kwartaal de wegingen van Tritax Big Box Reit, Vonovia en LEG Immobilien na relatief sterke prestaties gereduceerd. De weging in Eurocommercial Properties was al teruggebracht omdat de koers van deze onderneming beter was blijven liggen dan die van andere retailspelers, waaronder URW. Volgens Franken waren de verkopen ook nodig om de cashpositie van het fonds te versterken.

Het Real Estate Value Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt wereldwijd in vastgoedfondsen.  

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Header Real Estate Value Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`