08-07-2020, 11:37, LAATSTE UPDATE: 13-08-2020

Corona crisis is voor een aantal bedrijven in het Phoenix Fund juist voordelig

Het Hof Hoorneman Phoenix Fund boekte in het tweede kwartaal van 2020 een rendement van 9,3%. Daarmee komt het rendement YTD uit op -21,6%.

Ondanks de negatieve effecten van het coronavirus op de winstgevendheid van bedrijven, zijn er ook zeker ondernemingen die profiteren van het virus en de maatregelen. Zo kwam Greenyard in april met een positieve winstupdate nadat consumenten massaal voorraden aanlegden van diepvriesproducten en groenteconserven. “Dit kwam het bedrijf goed van pas omdat het een hoge schuldenlast heeft”, vertelt fondsbeheerder Martin van Buren.  

Ook het Britse Boparan, dat (voornamelijk) kipproducten levert aan de grote supermarktketens, laat in tijden van corona opbeurende resultaten zien. Boparan kampt eveneens met een hoge schuldenlast, maar is op de weg terug om de marges structureel te verbeteren. “Er zijn tal van verbeteringen doorgevoerd in de leveringsketen en dit vertaalt zich stap voor stap in betere kwartaalcijfers”, aldus Van Buren. Het management van Boparan zegt voor het einde van 2020 de uitstaande obligaties te willen herfinancieren.

Oliesector

De pandemie heeft grote gevolgen voor de kapitaalintensieve oliesector, met name voor toeleveranciers en exploratie- en productiebedrijven met forse schulden. De blootstelling van het fonds aan deze industrie is daarom grondig tegen het licht gehouden. “Daarbij viel het besluit om de obligaties van Transocean te verkopen” zegt Najib Nakad.

Toch liggen er ook kansen in olie. Zo is een obligatie van Genel met een coupon van 10 procent aangekocht. “Met exploratie- en productieactiviteiten in Koerdistan draait Genel bij een Brent-olieprijs van 25 dollar per vat break-even”, verklaart Van Buren. “Na de aanvankelijke daling zien we dat deze inmiddels weer is opgelopen naar ongeveer 40 dollar per vat. Hiermee zou Genel in staat moeten zijn om groene cijfers te schrijven.” Daarnaast wijst de fondsbeheerder op het feit dat Genel meer kasmiddelen heeft dan uitstaande schuld. “Daarmee is het bedrijf zeer goed gepositioneerd.”

Een nieuw gezicht in het Phoenix Fund is het Amerikaanse Fluor Corporation. De uitstaande 1,75 procent-obligatie werd met een mooie korting aangekocht. Fluor Corporation voert grote bouwprojecten uit, zoals de bouw van raffinaderijen en chemische fabrieken. “Ondanks de cyclische aard van deze industrie heeft het bedrijf bewezen ook in economisch lastige tijden winst te kunnen maken. Met de sterke balans, de grote kaspositie en het gevulde orderboek is de verwachting dat Fluor de huidige omstandigheden goed door zal komen.”

Het Phoenix Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management NV, belegt in leningen van bedrijven met schuldproblemen of bedrijven die in faillissement verkeren. 

Dit artikel verwoordt de inzichten van Hof Hoorneman Bankiers. Het is geen beleggingsadvies. Verdiep u in de risico’s van beleggen voordat u eraan begint. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Phoenix Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`