09-10-2020, 16:30, LAATSTE UPDATE: 09-11-2020

COVID-19 zorgt voor grote verschillen binnen Global Fund

Global Fund, Q3 2020

In het derde kwartaal van 2020 boekte het Hof Hoorneman Global Fund een rendement van 1,8%, waardoor het rendement YTD uitkomt op -13,1%.

Hoewel het voorjaar gekenmerkt werd door wereldwijd gedeelde paniek en economische neergang, lijkt het tweede deel van het jaar zich juist te kenmerken door verscheidenheid: in de maatregelen tegen COVID-19, in de prestaties van verschillende sectoren en in de mate van economisch herstel. “Waar we ook kijken, de verschillen zijn groot”, zegt Job Graven, fondsbeheerder van het Global Fund.

De zomer in Europa kenmerkte zich door het verlichten van veel maatregelen, mede omdat veel landen en regio’s ondermeer hun toeristische sector weer nieuw leven in wilden blazen. Inmiddels is duidelijk dat deze versoepelingen hebben geleid tot meer besmettingen. India, Noord- en Zuid-Amerika kenden afgelopen zomer een stevige opleving. “Niet ieder land heeft dezelfde economische structuur of financiële kracht om het virus te bestrijden zonder de economie volledig uit te hollen”, analyseert Graven. “Zij maken dus noodgedwongen andere afwegingen.”

Door de bank genomen kende de wereldeconomie in het tweede kwartaal een sterk herstel. Daarnaast zijn ook de verwachtingen voor de rest van 2020 beter geworden. Toch blijft het vertrouwen kwetsbaar.

Prestaties van bedrijven binnen het Global Fund liepen sterk uiteen, grotendeels afhankelijk van de sector waarbinnen de betreffende onderneming actief is. De fondsbeheerder houdt zijn blik tijdens deze crisis vooral op de toekomst gericht. “De huidige marktcondities bieden kansen om de kwaliteit en het lange-termijnpotentieel te vergroten.”  

Deze aanpak resulteerde in een bovengemiddeld aantal transacties. Nieuw in het fonds zijn Johnson Controls, Vivendi, Otis, EssilorLuxottica, Samsung en Apple. Om deze posities aan te kopen zijn WPP, Compass Group, Exxon Mobil en MunichRe volledig verkocht. “Voor WPP, Exxon Mobil en Compass Group voorzien wij een groot opwaarts potentieel, maar dit gaat gepaard met een te groot risico. MunichRe is verkocht omdat er na een prachtig koersherstel niet meer genoeg in het vat zit.”  

Naast bovenstaande verkopen is de positie in de Technologie Tracker deels verkocht. Ook hier acht de fondsbeheerder het opwaarts potentieel van de sector te beperkt. De tracker wordt vervangen door losse posities waarvoor dit nog niet geldt. Met Apple is daarmee een eerste stap gezet.

Het Global Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in aandelen van grote tot zeer grote ondernemingen.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Header Global Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`