12-01-2021, 14:06, LAATSTE UPDATE: 11-02-2021

Aandelenmarkten en valuta van opkomende markten herstellen sterk

Emerging Markets Fund, Q4 2020

In het vierde kwartaal van 2020 boekte het Hof Hoorneman Emerging Markets Fund een rendement van 17,8%, waardoor het rendement voor 2020 uitkomt op 5,0%.

Het vierde kwartaal was over de brede linie een sterk kwartaal voor opkomende markten met rendementen in de dubbele cijfers. Het nieuws over coronavaccins zorgt voor een duidelijker vooruitzicht van economisch herstel in opkomende landen. 

Dit herstel was al voorzichtig te zien in de kwartaalcijfers van twee bierbrouwers in het Emerging Markets Fund: Compania Cervecerias Unidas (Chili) en Heineken Malaysia. “Beide ondernemingen hebben een zeer degelijke balans en zien de eerste tekenen van herstel in de consumptie”, vertelt analist Koen Hendriks. “Wij verwachten dat dit soort bedrijven profijt zullen hebben van een normalisatie.”

Onderwaardering
Het Emerging Markets Fund koopt regelmatig houdstermaatschappijen die op een korting handelen van de onderliggende waarde. Treasure ASA is daarvan een voorbeeld. De holding handelt op een korting van haar belang in het Koreaanse logistieke bedrijf Hyundai Glovis. Nadat dit bedrijf eigen aandelen inkocht, deed Treasure ASA in december een klein deel van haar belang in Hyundai Glovis van de hand. De opbrengsten hiervan zullen waarschijnlijk worden uitgekeerd aan aandeelhouders.

Deze stap heeft de korting voor een deel gereduceerd. “Het is goed mogelijk dat Treasure ASA een groter deel van haar belang in Hyundai Glovis gaat verkopen. Dit kan de huidige korting van bijna 40 procent verder verminderen” zegt fondsbeheerder Mark Kwakkenbos.

Infrastructuur
Begin oktober kondigde ook het Filipijnse infrastructuurbedrijf Metro Pacific Investments een inkoop van eigen aandelen aan. Dit had een positief effect op koers. Onderhandelingen over de termijnen van de waterconcessies lopen nog, maar eventueel negatief nieuws hieruit lijkt in de koers van het aandeel te zijn verdisconteerd.

De positie in Swire Pacific werd in november uitgebreid. Deze onderneming is sterk afgewaardeerd op de beurs, vanwege belangen in vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific en vastgoedbedrijf Swire Properties. Swire Pacific voert het bottelen van Coca-Cola uit in delen van China, Hongkong en de VS. Het heeft een sterke balans, weinig schuld en een grote korting op haar (afgewaarde) belangen. Hendriks: “Wij concluderen dan ook dat er te veel negativiteit in de prijs van het aandeel zit. We hebben vertrouwen in de opwaartse potentie.” 

Het Emerging Markets Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in opkomende markten en in ondernemingen actief in opkomende markten. 

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Emerging Markets Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`