Beleggen Pensioen

Beleggen voor uw Pensioen

In feite is pensioen 'inkomen voor later'. Over het algemeen denken we bij pensioen aan inkomen voor wanneer we niet meer hoeven te werken. Maar inkomen noemen we ook pensioen wanneer we (nog) niet kunnen werken. Denk hierbij aan wezen pensioen of weduwe pensioen.

Even terug naar het inkomen voor later. Dit inkomen bestaat uit 3 onderdelen. Ook wel 'pijlers' genoemd. Deze 3 pijlers zijn alsvolgt:

Pijler 1: AOW

Nagenoeg iedereen is wel bekend met AOW. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Deze treed in werking wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Vroeger was dit met 65 jaar, tegenwoordig schuift dit steeds verder op. Ben je benieuwd wat de verwachting is wanneer jij met pensioen mag? Bekijk dan de berekening van het de SVB.

Iedere Nederlander ontvangt vanaf de leeftijd dat de AOW in werking treed. Op dit moment is de hoogte van het AOW €859,55 (bruto, samenwonend) (bron SVB, 2020). Deze uitkering ontvang je van de SVB (de Sociale Verzekeringsbank). Benieuwd naar alle (actuele) AOW bedragen? Bekijk dan de website van de SVB.

Pijler 2: Pensioen via je werkgever

Als werknemer bouw je vaak pensioen op via je werkgever. Per maand wordt er dan een bepaald bedrag of percentage van je bruto loon ingehouden. Dit wordt in een pot gestopt voor later. Elk bedrijf/werkgever kan zelf bepalen wie dit potje beheerd. Vaak zijn dit grote pensioenfondsen die zijn aangesloten bij bepaalde bedrijven of bedrijfstakken.  

Echter, het kan zijn dat je geen pensioen opbouwt of je opgebouwde pensioen samen met de AOW is niet genoeg om van rond te komen. Vaak omdat je een bepaalde levensstandaard gewend bent of omdat je een grote aankoop wilt doen als hobby tijdens je pensioen. Denk aan een boot, vakanties of andere grote wensen. Daarom is het belangrijk om inzichtelijk te hebben hoe groot je pensioen pot is. Ander kan je namelijk altijd nog zelfstandig een extra potje opbouwen, pijler 3.

Pijler 3: Zelfstandig opbouwen

Zelfstandig (extra) pensioen opbouwen is altijd verstandig. Hierbij geldt, hoe eerder je begint, des te minder impact het maandelijks op je inkomen heeft. Zelfstandig vermogen voor later opbouwen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te sparen, maandelijks een bedrag in een pensioenfonds stoppen of beleggen.

Sparen: Maandelijks geld opzij zetten op een daarvoor bestemde spaarrekening.

Pensioenfonds: Elke maand geld over maken naar een fonds dat alleen voor je pensioen gebruikt mag worden.  

Vrij beleggen: Op je eigen tijd geld in een beleggingsfonds stoppen. Wanneer en hoeveel je maar wilt. Altijd vrij opneembaar, ook als je het voor iets anders dan je pensioen wilt gebruiken.

Vrij en Samen Beleggen met de Hof Hoorneman Mix Fondsen

Samen beleggen

Samen beleggen

  • u kiest het Mix Fonds dat bij u past
    • elke inleg is mogelijk
    • géén dividendprovisie
    • géén transactiekosten
    • 24/7 inzicht met de app

Wilt u samen met onze beleggers online beleggen? Kies dan voor onze Mix Fondsen.
U maakt de keuze in welke Mix Fondsen u belegt, kiest de gewenste risico-rendementsverhouding en onze beleggers gaan voor u aan de slag.

Neem contact op

    MEER INFORMATIE    

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.