09-07-2021, 12:58, LAATSTE UPDATE: 04-08-2021

Value Fund kijkt uit naar herstel dividend banken

Value Fund, Q2 2021

In het tweede kwartaal van 2021 boekte het Hof Hoorneman Value Fund een rendement van 1,5%. Daarmee komt het rendement YTD uit op 12,8%.

De economie trekt aan en in het Value Fund zien we dat onder meer terug bij de prestaties van de banken. Dankzij grootschalige steunpakketten zijn de gevolgen van de crisis op het leningenboek minder negatief dan werd gevreesd. De verwachting is dan ook dat de restricties op dividendbetaling na september zullen worden opgeheven.

In het tweede kwartaal is de positie in het Belgische KBC, dat het koersdoel had bereikt, verruild voor ABN AMRO. Fondsbeheerder Najib Nakad legt uit: “ABN is aantrekkelijker gewaardeerd en we verwachten, op basis van ontwikkelingen in het leningenboek en de schikking omtrent witwassen, dat er meer ruimte ontstaat voor het uitkeren van dividend en overtollig kapitaal.”

China
Na een sterk rendement van Chinese bedrijven de afgelopen kwartalen liet het tweede kwartaal een gemengd beeld zien. De belangrijkste reden hiervoor was de sterke stijging van basismaterialen. Sommige bedrijven, zoals Xinyi Glass en Texhong Textiles, profiteerden en kwamen met zeer positieve berichten over de winstontwikkeling.  

Andere bedrijven, zoals Pacific Textiles en Greatview Aseptic Packaging, hebben juist moeite met het doorberekenen van de hogere kosten. Fondsbeheerder Mark Kwakkenbos maakt zich geen zorgen: “Gezien de leidende marktposities van deze bedrijven verwachten we dat de margedruk van tijdelijke aard is en dat marges weer zullen herstellen.”

Nieuwe posities
Vodafone, Roche en Genel werden in het tweede kwartaal aan het fonds toegevoegd. Ondanks de stabiele omzet is de koers van Vodafone fors gedaald. Daarbij heeft Vodafone recent zijn zendmasten separaat naar de beurs gebracht. “Uiteindelijk verlicht dit de balans en ondersteunt dit het aantrekkelijke dividend” aldus Najib Nakad.

Roche bestaat uit twee divisies. De diagnostics-divisie profiteert van de verkoop van coronatesten, terwijl de pharmaceuticals-divisie last heeft van de uitgestelde zorg en het vervallen van het patent op diverse medicijnen. Nieuw ontwikkelde medicijnen vangen deze daling in sterkere mate op en winst- en omzetgroei ligt in de lijn der verwachtingen. Dit zal gepaard gaan met een aantrekkelijk en groeiend dividendrendement.

Ook nieuw is de positie in Genel. Recent heeft de onderneming een uitstaande obligatie vervroegd afgelost. De opbrengst is geherinvesteerd in de aandelen. “Genel heeft een lage kostprijs voor zijn olieproductie en een sterke financiële positie. De gestegen olieprijs zal een sterke positieve invloed hebben op de winstgevendheid en geeft ruimte voor een zeer aantrekkelijk dividend” vertelt Mark Kwakkenbos.

IBM verkocht
Verder is IBM geheel verkocht en is er gedeeltelijk winst genomen in AT&S. De cloud-transitie van IBM komt maar moeizaam op gang en het blijft onzeker of die überhaupt gaat slagen. AT&S heeft het laatste jaar sterk gepresteerd. Aangezien dit in grote mate in de aandelenkoers tot uiting kwam, werd besloten voor een deel winst te nemen.

Het Value Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt wereldwijd in bedrijven die volgens onze analyse onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld.  

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Value Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`