12-01-2021, 14:25, LAATSTE UPDATE: 11-02-2021

Positionering Value Fund betaalt zich uit

Value Fund, Q4 2020

In het vierde kwartaal van 2020 boekte het Hof Hoorneman Value Fund een rendement van 16,1%, waardoor het rendement over 2020 uitkomt op -0,8%.

Berichtgeving over coronavaccins leidde in het vierde kwartaal tot marktbreed enthousiasme. De ontwikkelde vaccins, met een hoge effectiviteit, geven zicht op normalisatie van de maatschappij en een herstel van de economie. 

Sterke performance
Het Hof Hoorneman Value Fund is gepositioneerd om in te spelen op dit scenario, vertelt fondsbeheerder Mark Kwakkenbos. “De afgelopen periode hebben we financieel sterke ondernemingen die veel last hebben van de pandemie op lage koersen aan de portefeuille kunnen toevoegen. Door hun sterke financiële positie kunnen deze bedrijven de crisis overleven en profiteren zodra de omstandigheden normaliseren.” 

Het waren juist deze ondernemingen die in het vierde kwartaal een zeer sterk koersrendement lieten zien. 

In China is het economisch herstel al een tijdje ingezet door het succesvol beteugelen van de pandemie. Dit wordt zichtbaar in verbeterde orderboeken en herstel van de winstgevendheid. Zo rapporteerde Pacific Textiles een toename van de ontvangen orders en gaven Tianneng en Xinyi Glass aan een significant hogere winst te behalen dan in 2019. 

Kortingen in China
De koersstijgingen zijn gebruikt om de positie in Xinyi Glass te verlagen en de positie in Minth in zijn geheel te verkopen. De opbrengsten zijn geherinvesteerd in Yuexiu Transport, CK Holding en Swire Pacific. Yuexiu Transport exploiteert tolwegen in China en de maandelijkse verkeersdata beloven normalisatie van de omzet en de winst – hoewel de koers nog wat achterblijft. CK Holding en Swire Pacific zijn investeringsmaatschappijen met onderliggend aantrekkelijke bezittingen. “De aandelenkoersen handelen echter op een forse korting ten opzichte van deze bezittingen”, legt fondsbeheerder Najib Nakad uit.

Ook in de financiële sector kende de portefeuille diverse wijzigingen. Zo is de obligatie van Metro Bank verkocht en is de positie in Phoenix Group Holdings afgebouwd. Met de opbrengst is de positie in Aegon opgehoogd en een nieuwe positie genomen in het Belgische KBC. Nakad: “Zodra banken, net als verzekeraars, weer dividend mogen betalen, verwachten wij dat KBC hiervoor in aanmerking komt. KBC behoort tot de sterker gekapitaliseerde banken in Europa en heeft reeds voorzieningen genomen op basis van conservatieve aannames.”

Het Value Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt wereldwijd in bedrijven die volgens onze analyse onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld. 

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Value Fund
2021-04-14 10:30:52

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`