12-01-2021, 14:32, LAATSTE UPDATE: 11-02-2021

Moeilijk jaar voor vastgoed eindigt hoopvol

Real Estate Value Fund, Q4 2020

In het vierde kwartaal van 2020 boekte het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund een rendement van 18,2%, waardoor het rendement voor 2020 uitkomt op -13%.

Voor Europees vastgoed is 2020 een jaar om snel te vergeten. Het vierde kwartaal bood echter houvast en hoop op verder herstel. “Vastgoedbedrijven die eerder zwaar getroffen werden door maatregelen tegen het coronavirus lieten positieve resultaten zien in reactie op het vaccinnieuws”, blikt fondsbeheerder Robin Franken terug.

Het was ironisch te zien dat veel Europese landen rond dezelfde tijd de maatregelen weer aanscherpten. Ook in Nederland hebben de niet-essentiële winkels wederom de deuren moeten sluiten. Toch is het straatbeeld anders dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020: het is drukker.

Gedeeltelijke comeback
“Dit is niet uniek voor Nederland, en zichtbaar in vrijwel elk westers land”, aldus Franken. “We hebben een manier gevonden om met het virus om te gaan. Ook speelt mee dat de vaccinatiecampagnes van start zijn gegaan. Het einde van deze buitengewone omstandigheden is daarmee tastbaarder en bereikbaarder dan ooit.”

Dit optimisme leidde er binnen het fonds toe dat winkelvastgoed, tijdens corona het zwakst presterende sub-segment, een gedeeltelijke comeback heeft gemaakt. Gedeeltelijk, omdat de gevolgen van de tweede golf, vertragingen bij de uitrol van vaccinaties en de invloed van de anti-vaccinbeweging nog voor terughoudendheid zorgen.

Verzet aandeelhouders
Een opvallende ontwikkeling binnen de portefeuille van het fonds was het verzet van aandeelhouders tegen de geplande kapitaalverhoging van Unibail-Rodamco-Westfield (URW). 

“Hierdoor wordt het aandelenbelang alsnog niet verwaterd. Ook hebben zich in de aansturing van het bedrijf significante veranderingen voorgedaan, zoals een nieuwe CEO en CFO. Dit heeft de prijs van het aandeel veel goed gedaan, al is het aandeel URW nog steeds een van de grootste drijvers voor het negatieve rendement van het fonds in 2020.”
Verder ging de aandacht van de fondsbeheerder uit naar de biedingsstrijd rond de Noorse kantoorvastgoedonderneming Entra. De positie werd van de hand gedaan toen de koers positief reageerde op de mogelijke overname.

Het Real Estate Value Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt wereldwijd in vastgoedfondsen. 

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Real Estate Value Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`