09-07-2021, 13:42, LAATSTE UPDATE: 04-08-2021

Phoenix Fund neemt afstand van offshore

Phoenix Fund, Q2 2021

In het tweede kwartaal van 2021 boekte het Hof Hoorneman Phoenix Fund een rendement van 2,3%. Daarmee komt het rendement YTD uit op 11,2%.

Het Phoenix Fund nam in het tweede kwartaal afscheid van de positie in offshore dienstverlener Polarcus. Oliemaatschappijen hebben de uitgaven voor seismisch onderzoek vorig jaar flink teruggedraaid door de val van de olieprijs, waardoor de bezettingsgraad van de vloot terugviel naar 61 procent.  

Door de malaise hebben banken het krediet opgezegd en moest Polarcus zijn schepen onderbrengen in een veilige haven. De voorgenomen herstructurering omvatte het plan waarbij obligatiehouders aandelen zouden krijgen in een niet-beursgenoteerde entiteit op de Kaaimaneilanden. Hof Hoorneman heeft besloten hier niet aan mee te doen; met name gezien de onzekere vooruitzichten van het bedrijf en de mooie bieding die we ontvingen van de grootste crediteur van het bedrijf

Floatel
Ook de positie in offshore dienstverlener Floatel is afgelopen kwartaal verkocht. Nadat de Noorse en Britse autoriteiten de voorgestelde fusie tussen Prosafe en Floatel afkeurden, ontkwam laatstgenoemde niet meer aan een herstructurering. Een groot deel van de schulden is weggestreept en een deel daarvan is omgezet in aandelen.  

Scheepswerf Keppel kon grootaandeelhouder blijven na een toezegging van een nieuwe lening aan het bedrijf. Ondanks dat Floatel er beter voorstaat dan voor de herstructurering, en er voorzichtig weer opdrachten binnenkomen, blijven de tarieven historisch laag.  

“Het is niet uitgesloten dat de liquiditeitspositie de komende jaren opnieuw onder druk komt te staan”, vertelt fondsbeheerder Najib Nakad. Vanwege de moeilijke jaren en de veranderde marktdynamiek is besloten om de positie van de hand te doen.  

Brighthouse
Rapporten over Brighthouse laten zien dat de afwikkeling van de voormalige Britse detailhandelaar voorspoedig verloopt. Er is inmiddels al GBP 65 miljoen gerealiseerd. Per september 2020 was bovendien het resterende leningenboek zonder betalingsachterstanden nog zo’n GBP 78 miljoen groot. Nakad: “Op het huidige prijsniveau zit er nog voldoende opwaarts potentieel in. Daarom hebben we deze positie opgehoogd.”

Het Phoenix Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in leningen van bedrijven met schuldproblemen of bedrijven die in faillissement verkeren.  

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Phoenix Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`