17-06-2020, 15:56, LAATSTE UPDATE: 19-10-2021

Stijgende beurzen aan vooravond van recessie: hoe is het mogelijk?

We zitten in een economische recessie en ook in Nederland staan honderdduizenden banen op de tocht. Beurzen leken zich daar de afgelopen maand weinig van aan te trekken. Verliezen van de coronacrisis werden deels tenietgedaan. Hoe zijn die twee scenario’s met elkaar te rijmen?

Ongeveer 15% van de Amerikaanse beroepsbevolking zit zonder werk; zo’n 40 miljoen Amerikanen meldden zich de afgelopen periode voor een werkloosheidsuitkering. De Eurozone Manufacturing PMI (de inkoopmanagersindex) stond in april op 33,4 (boven de 50 betekent groei) en de Europese retail bleef ruim 20 procent achter op 2019. Ook in Nederland pakken zich donkere wolken samen boven de economie. De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet dit jaar een krimp van 6,4 procent en 700.000 werklozen in 2021. Ondanks deze sombere cijfers noteerde de Dow Jones tussen 15 mei en 8 juni een stijging van 16,7 procent. Buitenstaanders vragen zich af: leven beleggers nu écht op een andere planeet?

Het antwoord op die vraag is tot op zekere hoogte een ‘ja’, vertelt Robin Franken, fondsbeheerder van het Hof Hoorneman Real Estate Value Fund. “Beurzen trachten vooruit te lopen op de economische realiteit. Zo zagen we eerder dit jaar al dalende koersen terwijl er nog nauwelijks sprake was van lockdowns. De afgelopen maand zagen we hetzelfde fenomeen, alleen dan omgekeerd. Beurzen stijgen omdat beleggers inschatten – herhaal: inschatten – dat het minder slecht gaat dan een tijdje terug.”

Dieptepunt voorbij?

Najib Nakad, directeur bij Hof Hoorneman en verantwoordelijk voor de beleggingen, constateert dat beurzen niet meer schrikken van negatieve vooruitzichten, zoals die van DNB. “Die 6 procent krimp is natuurlijk fors. Maar voor beleggers was dat geen nieuws. Zij hadden in hun doemscenario’s zelfs grotere krimp ingecalculeerd. Beleggers zien nu vooral dat economieën weer langzaam opstarten, waardoor de slechtste scenario’s de prullenbak in kunnen.”

Nakad vervolgt: “De massale steunpakketten van de overheid hebben de economie tot dusver door de moeilijke periode heen geholpen. Tegelijkertijd is het heus niet zo dat iedereen volgend jaar weer vrolijk aan het werk is. Daarvoor zijn de effecten van de coronacrisis simpelweg te groot. Opstarten gaat nu eenmaal langzamer dan instorten. Maar zodra beleggers vermoeden dat het dieptepunt van de recessie voorbij is, durven ze weer omhoog te kijken.”  

Geen gratis geld

Wat de beurzen ook hielp, is dat de coronacrisis, in tegenstelling tot de financiële crisis, wordt gezien als ‘externe schok’. Er lag geen economische oorzaak aan ten grondslag. “Een financiële systeemcrisis zoals in 2009 is in de basis veel schadelijker en complexer”, merkt Job Graven op, fondsbeheerder van het Hof Hoorneman European Value Fund en het Global Fund. “Daarnaast hebben banken en centrale overheden veel geleerd over ‘hoe adequaat te reageren’ . In tegenstelling tot 2009 wordt er nu gecoördineerd en grootschalig steun gegeven. Vanuit de centrale banken én overheden.”  

Maar gratis geld bestaat niet, onderstreept Graven: “Overheden kiezen ervoor om veel verplichtingen op zich te nemen. Mocht er al sprake zijn van een V-herstel*, dan nog zullen alle gemaakte schulden ook weer terugbetaald moeten worden. De grote vraag is dan ook of alle landen dit kunnen dragen, of dat dit zal leiden tot een volgende eurocrisis.”

*De letter V staat voor een korte maar diepe recessie, gevolgd door een scherp herstel. Dit geeft in een grafiek een V-vormige lijn.

Nakad wil er daarnaast voor waken dat ‘de beurs’ over één kam wordt geschoren. Bestaande verschillen tussen sectoren zijn in de coronacrisis uitvergroot en lang niet alle sectoren presteerden zo sterk als consumer staples (basisbehoeften/consumentengoederen) en techbedrijven. De koersen van banken, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en energiebedrijven staan nog ver onder hun hoogtepunt. Dat gegeven biedt beleggers kansen. Nu verschillende ondernemingen de afgelopen periode de ‘coronaverliezen’ weer goed hebben gemaakt, verschuiven beleggers hun geld voorzichtig naar de achtergebleven bedrijven, die volgens sommige analisten zullen meevaren op een mogelijke tweede golf van herstel. Nakad: “De veilige havens gaan het snelst. Vroeg of laat komen ook de meer risky assets aan de beurt voor herstel.”

‘Don’t fight the Fed’

Nakad houdt tijdens een crisis als deze in elk geval graag vast aan een oude wijsheid: ‘Don’t fight the Fed.’ Oftewel: “Als de Federal Reserve gaat stimuleren, dan voeg je risico toe. Historisch gezien heeft dat vaak goed uitgepakt. We zien bovendien dat de overheden in Nederland en Duitsland eindelijk zijn gaan stimuleren. In crises als deze moet je die overschotten inzetten – en dat gebeurt.”

Franken wijst daarbij op de lage rentestanden. “Van rentenormalisatie zal in de afzienbare toekomst geen sprake zijn, zeker niet met alle verplichtingen die overheden nu op zich nemen. De rente zal nog lange tijd laag blijven en mensen blijven zoeken naar rendement. Dat is goed voor de beurzen.”

Toch blijft er op de achtergrond angst bestaan voor een ‘dubbele dip’. “Financiële markten lopen zes tot twaalf maanden voor op de economische realiteit, maar hoe onzekerder de laatste factor is hoe volatieler de eerste”, concludeert Graven. “Alles kan snel veranderen. Daarom sturen wij nog altijd op balanskracht en blijft onze focus onverminderd liggen op ondernemingen die ook de meeste negatieve scenario’s kunnen doorstaan.”

Dit artikel verwoordt de inzichten van Hof Hoorneman Bankiers. Het is geen beleggingsadvies. Verdiep u in de risico’s van beleggen voordat u eraan begint. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Opiniestuk

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`