06-04-2020, 15:28, LAATSTE UPDATE: 17-04-2020

Ontbrekende context bij FD bericht over koersontwikkeling Income Fund

Vanmiddag plaatste het Financieele Dagblad op haar liveblog de melding “Koers van het Hof Hoorneman Income Fund onderuit”. Omdat het FD ons niet naar een verklaring heeft gevraagd, geven we graag de ontbrekende context.

Het Hof Hoorneman Income Fund belegt voornamelijk in hoogrenderende obligaties van bedrijven in Europa. Een andere beleggingsstrategie dan het Hof Hoorneman Obligatie Fonds dat belegt in obligaties met een relatief laag risico.  

Met de coronacrisis zijn de afgelopen weken de koersen van nagenoeg alle obligatiebeleggingen gedaald. Ook van de obligaties waarin het Hof Hoorneman Income Fund belegt. De Rabobank Certificaten, waarin een deel van het Hof Hoorneman Income Fund belegd is, zijn harder gedaald dan de markt zoals onderstaande grafiek laat zien.

Een belangrijke maatstaf voor het beleggen in obligaties is de risicopremie. Dat is een indicator die aangeeft hoeveel een gemiddelde lening per jaar aan extra rendement oplevert ten opzichte van Duitse staatsleningen. Voor de coronacrisis schommelde deze nog rond de 4%,  twee weken terug stond hij op 12% nu rond de 9,5%.. Een ongekende stijging van het rendement dat je op dit moment krijgt voor het nemen van beleggingsrisico’s.

De keren hiervoor dat de risicopremie in de buurt van 10% of hoger stond (2002, 2009 en 2011) waren achteraf gezien mooie beleggingsmomenten.

Bericht live blog FD.nl 6-4-2020 12:26:
12:26 uur | Koers Hof Hoorneman Income fund onderuit

Het anders vrij stabiele ‘Income Fund’ van vermogensbeheerder Hof Hoorneman, dat voor een stabiel dividendinkomen in obligaties belegt, ziet de waarde van de portefeuille dalen.

Eén van de redenen is dat het fonds voor ruim 4% haar vermogen heeft belegd in de 6,5% Rabobank Certificaten. Het is de op een na belangrijkste belegging van het beleggingsfonds, zo blijkt uit het overzicht van eind februari. Rabobank maakte vorige week zondag bekend de vergoeding over de eerste drie kwartalen van 2020 niet te betalen.

Dit artikel verwoordt de inzichten van Hof Hoorneman Bankiers. Het is geen beleggingsadvies. Verdiep u in de risico’s van beleggen voordat u eraan begint. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Stichting AK Rabobank certificaten
2021-07-09 13:47:58

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`