13-08-2020, 21:20, LAATSTE UPDATE: 09-10-2020

Leningen met lange looptijd goed voor Obligatie Fonds

Dalende risicopremies en rentes, in combinatie met een bovengemiddelde rentegevoeligheid, zorgden voor een sterke maand juli voor het Hof Hoorneman Obligatie Fonds.

De plus in juli is grotendeels te danken aan de daling van de risicopremies van investment grade-obligaties. Tegelijkertijd vertoonde de Amerikaanse economie de grootste daling ooit en kromp de grootste economie van Europa – Duitsland – met maar liefst 10,1 procent. In reactie daarop daalde het effectief rendement op de Duitse tienjaars staatsobligaties met meer dan tien basispunten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat obligaties met een lange looptijd in juli een goede performance hebben neergezet. Daaronder vallen obligaties van Colgate-Palmolive 2039, Unibail-Rodamco 2034 en Gecina 2034.  

Posities in Carnival, Citycon en Hammerson zijn teruggebracht vanwege toegenomen risico’s door de coronacrisis. “Carnival heeft de liquiditeitspositie vergroot en dat is positief, maar de situatie blijft onzeker”, vertelt analist Mark Koomen. “De lage omzet en hoge leverage zijn niet ideaal voor het fonds.”

Vastgoedontwikkelaar Hammerson staat voor de taak de schulden terug te brengen, maar heeft tijdens de coronacrisis moeite activa te verkopen. De beurswaarde is grotendeels verdampt en een aandelenuitgifte zou nauwelijks effect hebben op het verlagen van de zogenaamde Loan-to-Value ratio. “De risico’s zijn hiermee te groot voor het Obligatie Fonds.”

Het Obligatie Fonds, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in obligaties van kredietwaardige bedrijven. In de maand juli 2020 boekte het een rendement van 2,0%, waardoor het rendement YTD uitkomt op 0,4%.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Obligatiefonds

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`