09-07-2021, 13:47, LAATSTE UPDATE: 05-08-2021

Optimisme over high yield-obligaties zet door

Income Fund, Q2 2021

In het tweede kwartaal van 2021 boekte het Hof Hoorneman Income Fund een rendement van 2,8%. Daarmee komt het rendement YTD uit op 5,4%.

Na een sterk eerste kwartaal was ook het tweede kwartaal van 2021 positief voor high yield-beleggers. Het positieve rendement werd gestuwd door vaccinatiecampagnes, heropening van economieën en ruime steun vanuit overheden en centrale banken.  

Dat samenlevingen weer van het slot gaan, is zeer positief voor de economie. Consumenten geven hun geld weer uit. Vooral bedrijven die actief zijn in cruises, uitgaansgelegenheden en hotels zien een beter dan verwachte vraag naar hun diensten. Obligaties van Carnival Cruise Lines en Punch Taverns droegen daarom de afgelopen periode bovengemiddeld bij aan het rendement.  

Tekort aan containers
Meer economisch gevoelige sectoren (zoals olieraffinage, containervaart en de chemische industrie) laten eveneens een sterk herstel zien. Omdat corona de productie- en distributieketens heeft verstoord, hebben bedrijven moeite om aan de vraag te voldoen.  

“Er is een tekort aan containers en containerschepen, waardoor transporttarieven soms wel tien keer zo hoog liggen als een jaar geleden”, vertelt fondsbeheerder Najib Nakad. Voor de obligaties van Songa Container is dit een welkome ontwikkeling: vorig jaar stonden die op 65, inmiddels zitten ze boven de 100 en is de hoge rentevergoeding netjes betaald. Deze lening wordt overigens binnenkort afgelost door het bedrijf.

Steunpakketten
Ook gunstig voor high yield-obligaties zijn de enorme steunpakketten van centrale banken en overheden. De rente op de kapitaalmarkt daalt en bedrijven krijgen uitstel of zelfs afstel van belastingbetaling. Dat helpt bedrijven als Raffinerie Heide. Door herstel in de raffinagemarges en het uitstel van belastingbetaling lijkt herfinanciering mogelijk. De obligaties van Raffinerie Heide laten dit jaar dan ook een sterk rendement zien.

Al met al is er sprake van een behoorlijk marktherstel. Nakad: “Het lijkt erop dat we teruggaan naar het oude normaal en dit wordt nog niet eens volledig vertaald in alle obligatiekoersen.” Nakad blijft daarom voorzichtig positief over de vooruitzichten.

Het Income Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in hoogrenderende bedrijfsobligaties.  

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Income Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`