08-07-2020, 11:20, LAATSTE UPDATE: 13-08-2020

Income Fund laat sterk herstel zien

Het Hof Hoorneman Income Fund boekte in het tweede kwartaal van 2020 een rendement van 10,9%. Daarmee komt het rendement YTD uit op -10,1%.

Als gevolg van de bewegingsbeperkingen was er sprake van een sterke economische neergang eind februari en maart. In het tweede kwartaal werden geleidelijk aan delen van de economie weer heropend. Na China is nu ook Europa bezig aan een economisch herstel. Ook positief is dat Saudi-Arabië en Rusland hebben besloten de olieproductie sterk te reduceren, waardoor de olieprijs met 40 dollar per vat alweer een stuk hoger ligt dan in maart.  

Door een zeer ruim monetair en fiscaal beleid van overheden en centrale banken is er veel geld beschikbaar. Dit geld wordt gebruikt om de financieringskosten van solvente bedrijven laag te houden en om aandelen en (staats)obligaties te kopen. “Omdat veel overheden gratis geld kunnen lenen, verplaatst de vraag zich naar bedrijfsobligaties, waar de verwachte rendementen aanzienlijk hoger liggen”, legt fondsbeheerder Robert van den Barselaar uit. “Deze trend naar hoger renderende beleggingen heeft ook het Income Fund goed gedaan.”  

Winnaars en verliezers

De coronacrisis onderscheidt duidelijk winnaars en verliezers. Verliezers waren vooral oil-field services bedrijven zoals Floatel, Jacktel en Polarcus. “Hun klanten, de oliemaatschappijen, verlagen meedogenloos de budgetten voor exploratie en productie”, aldus Van den Barselaar. De huidige olieprijs maakt het ontwikkelen van olievelden onrendabel. “Oil-field services bedrijven hebben het al jaren lastig. Het ziet ernaar uit dat veel van hen de crisis niet gaan overleven. Wel hebben wij veel onderpanden, zoals boorplatformen en drijvende hotels, en hier zit substantiële waarde in.”

Winnaars in de energiesector zijn olieproducenten met een zeer lage kostprijs, zoals DNO, Genel en Gulf Keystone. Zij maken zelfs met de huidige olieprijs nog voldoende winst. Andere winnaars zijn cyclische bedrijven, wiens resultaten niet zo slecht zijn als gevreesd. Bovendien zijn beleggers optimistisch over het verdere herstel van de economie. Bedrijven als SGL Carbon en Chemours profiteerden optimaal van dit sentiment.

Vertrouwen in leningen van financiële instellingen

Hoewel de belangen in banken en verzekeraars afgelopen kwartaal een positieve bijdrage leverden, was hun herstel niet zo sterk als dat van andere bedrijven. Terwijl de achterliggende casus bij energie weldegelijk veranderd is, blijft de fondsbeheerder juist enthousiast over de leningen van financiële instellingen die in de portefeuille van het Income Fund zitten. “Zij hebben een sterke balans en kunnen tegen een stootje. Zeker van de CMS-leningen verwachten wij veel plezier te hebben .”

Nieuw in het Income Fund is een obligatie van Fluor Corp, een NYSE-genoteerd bouwbedrijf. Fluor ontwerpt en bouwt fabrieken, installaties en infrastructuur voor de petrochemische industrie, overheid en olie- en gasindustrie. Deze laatste groep vormt de helft van de omzet. “Beleggers zijn bang dat de recessie een negatief effect zal hebben op Fluor en vinden de balans niet sterk genoeg voor een investment grade rating”, vertelt Van den Barselaar. “Door dit negatieve sentiment hebben wij de obligatie met korting kunnen kopen. Fluor heeft een lange, winstgevende historie en heeft in recessies het voordeel dat er werkkapitaal vrijvalt, waardoor de balans in een recessie verbetert.” De verwachting is daarom dat dat de obligatie – die nog drie jaar loopt – uiteindelijk op pari zal worden afgelost.

Het Income Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management NV, belegt in hoogrenderende bedrijfsobligaties. 

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Income Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`