12-01-2021, 14:28, LAATSTE UPDATE: 11-02-2021

Start vaccinatiecampagne stuwt rendement Income Fund

Income Fund, Q4 2020

In het vierde kwartaal van 2020 boekte het Hof Hoorneman Income Fund een rendement van 6,6%, waardoor het rendement voor 2020 uitkomt op -2,6%.

Het Hof Hoorneman Income Fund profiteerde in het vierde kwartaal onder meer van positief nieuws rondom de start van de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus.

Verbeterd sentiment
Na een sterke novembermaand was ook december een goede maand voor high yield-beleggers. Nadat in november enkele vaccins waren aangekondigd, werden al in december de eerste mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Het verbeterde sentiment over corona liet zich vooral zien in de reisbranche (InterContinental Hotels Group, Expedia) en industrie (Raffinerie Heide en SGL Carbon). Positieve uitschieters dit kwartaal waren de CMS-leningen en de obligaties van Songa Container. 

Een aanzienlijk deel van het Income Fund wordt belegd in CMS-leningen, ofwel ‘eeuwigdurende leningen’. Door nieuwe regelgeving verliezen ze voor financiële instellingen hun nut. In oktober gaf de European Banking Authority aan dat banken deze leningen op korte termijn moeten terugkopen. Hierdoor veerden CMS-leningen op. “Wij verwachten dat de meeste op par zullen worden afgelost”, vertelt fondsbeheerder Robert van den Barselaar. “Daarom blijven wij enthousiast over deze leningen.”

Drukke havens
Een andere sterke stijger in de portefeuille was Songa Container. In april 2020 was er nog wijdverbreid pessimisme over de toekomst van containervervoer. De obligatie stond korte tijd op 65. “Dit sentiment is nu volledig omgeslagen”, aldus fondsbeheerder Najib Nakad. “De vraag naar containervervoer is sinds de zomer sterk toegenomen. Tegelijkertijd is het aantal containerschepen relatief beperkt. De havens kunnen het werk niet aan, waardoor schepen lang moeten wachten om gelost te worden.” 

Sinds de zomer zijn de prijzen voor containervervoer verdrievoudigd. Dat is goed nieuws voor Songa Container, want de buitengewoon hoge inkomsten zorgen voor een snel verbeterende balans. De obligaties staan op dit moment rond 97. De fondsbeheerders denken dat de obligaties in 2021 richting par (100) kunnen gaan bewegen. 

Behoorlijk marktherstel
Met de sterke rendementen over de afgelopen maanden is er sprake van een behoorlijk marktherstel. “Het lijkt er sterk op dat we terug zullen gaan naar het oude normaal. Dit wordt nog niet eens volledig vertaald in de obligatiekoersen. Wij zijn daarom voor 2021 voorzichtig positief over de vooruitzichten van hoogrenderende bedrijfsobligaties” aldus Nakad.

Het Income Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in hoogrenderende bedrijfsobligaties. 

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Income Fund
2021-04-14 10:30:08

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`