09-11-2020, 15:58, LAATSTE UPDATE: 10-11-2020

Echt HEMA: goede kwaliteit en gemiste kansen

Geen Hollandser merk dan HEMA. Al generaties lang staat het warenhuis gelijk aan goede kwaliteit tegen een redelijke prijs, en een worst erbij. De Nederlandse belegger heeft een zwak voor HEMA en blijft hopen op een koerswijziging die de gloriedagen doet herleven. Dat geldt ook voor de beleggers van Hof Hoorneman – maar emoties hebben bij hen nooit het laatste woord. Robert van den Barselaar licht toe.

Marcel Boekhoorn was de man die het klusje zou gaan klaren. Met de Nederlandse investeerder kreeg HEMA in 2018 eindelijk een eigenaar die, in de woorden van het warenhuis zelf, ‘enthousiast, betrokken en begaan’ was. Boekhoorn, die eerder successen boekte met onder meer Telfort, Bakker Bart en SuitSupply, zou een einde maken aan HEMA als speelbal van buitenlandse investeringsmaatschappijen.  

“Het was goed dat er iemand aan het roer kwam met een hart voor HEMA. Dat lukte niet met de Londense bankiers van Lion Capital”, blikt beleggingsanalist Robert van den Barselaar terug. “Maar wat deed Boekhoorn? Hij opende HEMA-vestigingen in Saudi-Arabië. De uitdagingen liggen in de grootste markt, thuismarkt Nederland. En dan ga je projectjes in het buitenland doen? Dat snapte ik niet.”

Race to the bottom
Lange tijd was HEMA een gezond, goed gefinancierd bedrijf. De onderneming bezat onroerend goed op A-locaties, waardoor de kostenbasis was gedekt. Met goede kwaliteit tegen een redelijke prijs nam de keten bovendien een unieke plek in binnen het Nederlandse winkellandschap.  

Maar de tijd stond niet stil. In de loop der jaren werd HEMAlinks en rechts ingehaald. In de winkelstraten was er de opkomst van de Primarks en de Actions, terwijl consumenten online verwend werden met de lage prijzen en snelle leveringstijden van bijvoorbeeld bol.com. In de tussentijd verkocht HEMA zijn panden en begonnen de schulden op te lopen.  

“De vraag werd toen al snel: wat is nog de relevantie van HEMA?” vertelt Van den Barselaar. “HEMA koos ervoor om de kwaliteit te verlagen, om zo prijstechnisch in de buurt te blijven van de snel opkomende concurrenten. Ze stapten in een race to the bottom en als gevestigde partij win je die niet zo snel.”

Risico en rendement
Desondanks blijft HEMA met een omzet van € 1,3 miljard een speler die je als Nederlandse belegger niet zomaar kunt negeren. Vorig jaar onderzocht Van den Barselaar voor het Hof Hoorneman Income Fund een mogelijke aankoop.  

“Als Nederlanders hebben we een zwak voor HEMA dus we hebben de obligaties met bijzondere aandacht bekeken. Zit er wat in het vat? We kijken vooral naar het businessmodel. Schuld is er bij obligaties per definitie, dus weeg je risico af tegen rendement. Het voordeel is dat je als Nederlander meer gevoel hebt bij HEMA dan buitenlandse beleggers. Je kent de nuanceverschillen. Het is geen Saks en ook geen Bijenkorf, maar het is ook niet zomaar een willekeurige department store. HEMA is ‘Echt HEMA’.”  

HEMA bracht twee soorten obligaties naar de markt, waaronder achtergestelde obligaties. “Uit onze analyse bleek dat, gegeven de uitdagingen en de schulden, er geen kans bestond dat de obligatiehouders alles terugbetaald zouden krijgen. Het was in onze ogen glashelder dat er een herstructurering zat aan te komen.” Hof Hoorneman besloot geen obligaties te kopen, ook niet na een tweede analyse in het voorjaar van 2020.

Een beetje extra aandacht
De sombere analyses bleken te kloppen. In de zomer van 2020 werd een herstructurering afgekondigd. Inmiddels is HEMA volledig in handen van de obligatiehouders. Waarschijnlijk nemen binnenkort Parcom (een investeringsmaatschappij) en Van Eerd (Jumbo) de HEMA over. “Het voornaamste probleem van de HEMA blijft het concept. Boekhoorn wilde er wat van maken, maar zijn strategie is van begin af aan niet goed geweest. Beleggers hebben hun waarde zien verdampen, de achtergestelde obligaties zijn niets meer waard.”

Dat betekent niet dat HEMA voor eens en altijd een gesloten boek is, benadrukt Van den Barselaar. Hij sluit niet uit ooit, indirect, in de keten te stappen als Jumbo naar de beurs gaat. “Maar vernieuwing en versterking van het concept is daarvoor wel een voorwaarde.”

Oer-Hollandse merken als Koninklijke Olie, KLM en HEMA kunnen bij Nederlandse beleggers, inclusief Hof Hoorneman, altijd rekenen op dat beetje extra aandacht. “Maar uiteindelijk is het onze taak om het vermogen van onze klanten op verantwoordelijke wijze te beleggen. Klanten rekenen op ons voor rendement. Dan mag het bedrijf nog zo Hollands zijn - en de worsten nog zo goed – in beleggen mag de emotie het nooit winnen van de rede.”

Echt Hema

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`