08-07-2020, 11:45, LAATSTE UPDATE: 13-08-2020

Verschuivingen binnen Global Fund tijdens corona

Het Hof Hoorneman Global Fund boekte in het tweede kwartaal van 2020 een rendement van 10,8%. Daarmee komt het rendement YTD uit op -14,7%.

Pas tegen het einde van het eerste kwartaal kregen Europese en Noord-Amerikaanse bedrijven te maken met lockdowns en social-distancing-maatregelen. Bij de publicaties van de cijfers over het eerste kwartaal lag de focus dan ook vooral op de te nemen maatregelen in het tweede kwartaal. Terugblikkend zien we dat bedrijven in de strijd tegen de coronacrisis vooral kozen voor het schrappen van dividend en het uitgeven van nieuwe aandelen. Daarnaast was er bijzondere aandacht voor balanssterkte, kostenbeheersing en liquiditeit.

Volgens fondsbeheerder Job Graven is de coronacrisis uniek omdat niet alleen de ‘usual suspects’ worden getroffen. “In een ‘normale’ recessie worden bedrijven als Heineken en Coca-Cola slechts beperkt geraakt. Dit is nu, met de sluiting van onder meer de horeca, duidelijk anders.”

Sterke kasstromen

Desondanks zitten in het Global Fund geen bedrijven die moeten vrezen voor hun voortbestaan. “We nemen alleen bedrijven op met een sterke balans en kasstromen. Bovendien bestaat de portefeuille uitsluitend uit grote tot zeer grote ondernemingen, die in tijden van onzekerheid makkelijker een beroep kunnen doen op financiële markten.”

Een vijftal posities is geheel verkocht: DSM, Unibail-Rodamco-Westfield (URW), NN Group, Schlumberger en ABB.  

“De koers van DSM was halverwege april al grotendeels hersteld van de daling, terwijl DSM wel degelijk last gaat krijgen van de zwakte binnen haar Materials divisie ”, beargumenteert Graven. URW had op zijn beurt te veel opwaarts én neerwaarts potentieel, ‘wat we binnen dit fonds niet ambiëren’. Voor NN Group zag de fondsbeheerder aantrekkelijkere alternatieven nu de dividenden zijn stopgezet. Toeleverancier van oliemaatschappijen Schlumberger werd van de hand gedaan nadat de koers enigszins opveerde na een diep dal. Tenslotte zal ABB de komende jaren last hebben van zijn afhankelijkheid van de industriële sector. Posities in die branche zijn afgelopen kwartaal in weging gereduceerd.

Kwartaalcijfers

Het tweede kwartaal eindigde met de publicatie van kwartaalcijfers. “Die vielen op het eerste gezicht niet mee”, stelt Graven. Zo kampt Nike met een omzetdaling van maar liefst 38 procent; de online groei (+80 procent) kon de gevolgen van winkelsluitingen niet compenseren. Toch maakt Graven zich geen zorgen: “Dit lijkt voorlopig wel het dieptepunt. De balans van Nike is zeer sterk, waardoor tegenvallers kunnen worden opgevangen.”  

IT-consultant Accenture behaalde een kleine omzetgroei en is optimistisch over het derde kwartaal. Hoewel klanten hun IT-budgetten terugschroeven, wordt wel prioriteit gegeven aan de transitie naar nieuwe technologieën. “Accenture behaalt veruit het grootste deel van de omzet uit cloud, security en kunstmatige intelligentie en profiteert hier dus van.”

Wegingen zijn verhoogd voor onder meer de tracker met technologieondernemingen, Ahold Delhaize, Henkel, Sanofi en CK Hutchison. Nieuw binnen het fonds zijn Danone, EA, Inditex en Aon, volgens Graven ‘ondernemingen met unieke assets en solide balansen’.

Het Global Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management NV, belegt in bedrijven met leidende posities in markten met hoge toetredingsdrempels.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Global Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`