09-10-2020, 16:45, LAATSTE UPDATE: 09-11-2020

China heeft de weg omhoog alweer gevonden

Emerging Markets Fund, Q3 2020

In het derde kwartaal van 2020 boekte het Hof Hoorneman Emerging Markets Fund een rendement van 0,5%, waardoor het rendement YTD uitkomt op -10,9%.

Het derde kwartaal was een goed kwartaal voor landen met een hoge blootstelling aan de technologiesector, zoals Taiwan. Dit was minder merkbaar in het Hof Hoorneman Emerging Markets Fund, omdat het fonds een onderweging heeft in deze sector; de waarderingen worden te hoog geacht. Aan de andere kant pakte de onderweging in bepaalde landen, zoals Turkije, juist goed uit: de sterk negatieve rendementen aldaar hadden nauwelijks impact op de prestaties van het fonds.  

De strategie van het Emerging Markets Fund is voor een belangrijk deel gericht op het kopen van houdstermaatschappijen die op een korting handelen van de onderliggende waarde. “Daarbij is het belangrijk dat men stappen onderneemt om deze korting te verminderen”, legt analist Koen Hendriks uit. Als voorbeeld noemt hij Treasure ASA dat in augustus eigen aandelen inkocht. “Deze holding handelt op een ruime korting van haar belang in het Koreaanse Hyundai Glovis. Dat het bedrijf regelmatig eigen aandelen inkoopt, is een goed signaal over de waarde die men in het eigen bedrijf ziet.”

In september werd bijgekocht in Heineken Malaysia. Fondsbeheerder Mark Kwakkenbos vertelt “We zagen de aandeelprijs terugvallen naar een koopwaardig niveau. De grote volatiliteit heeft ervoor gezorgd dat we gedurende het jaar meerdere aan- en verkopen hebben gedaan in dit bedrijf. Hoewel de bierverkopen onder druk liggen, is de onderneming financieel gezond en verkeert deze in een goede positie om profijt te hebben van een consumptieherstel na COVID-19.”

De in augustus gepubliceerde cijfers van Chinese bedrijven binnen het fonds zijn, gezien de omstandigheden, positief te noemen. Kwakkenbos: “In China lijkt het economisch herstel door te zetten. Dat geeft goede moed voor het resterende deel van het jaar.”

In China werd bijgekocht in Zhejiang Expressway, dat onder meer tolwegen exploiteert in Zhejiang. De tolwegdivisie had veel last van de lockdown, waardoor de halfjaarcijfers een stuk lager uitvielen. Inmiddels laten de maandelijkse omzetcijfers weer verbeteringen zien. Daarbij bezit de onderneming een belang in het beursgenoteerde Zheshang Securities. Gezien de beurswaardering van Zhejiang Expressway heeft het bedrijf een duidelijke onderwaardering ten opzichte van de waarde van haar activiteiten.

Het Emerging Markets Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in opkomende markten en in ondernemingen actief in opkomende markten.  

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Header Emerging Markets Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`