09-07-2021, 13:38, LAATSTE UPDATE: 04-08-2021

Wisselend beeld in opkomende markten

Emerging Markets Fund, Q2 2021

In het tweede kwartaal van 2021 boekte het Hof Hoorneman Emerging Markets Fund een rendement van 2,0%. Daarmee komt het rendement YTD uit op 12,2%.

Na een breed gedragen goed eerste kwartaal lieten opkomende markten in het tweede kwartaal een meer wisselend beeld zien. Exporterende landen als Brazilië en Rusland profiteerden van de gestegen grondstofprijzen en boekten ronduit positieve rendementen. Andere markten, zoals India, Mexico en Taiwan, waren gematigder.  

In India lijken de ergste problemen met COVID-19 achter de rug na een tweede golf aan besmettingen. Mexico ziet een aantrekkende export naar onder meer de Verenigde Staten, terwijl Taiwan profiteert van de aanhoudende vraag naar tech-producten.  

Pensioenen Chili
Aan de andere kant vinden we landen als Chili, wier beurs een aanzienlijke stap terug deed in reactie op politieke besluiten. Zo werd het vervroegd opnemen van pensioenen goedgekeurd en is er sprake van verhoogde royalty-afdrachten voor mijnbouwers.  

De Chileense drankfabrikant Compania Cervecerias Unidas (CCU), een positie binnen het fonds, had hier overigens geen last van. “CCU was het afgelopen kwartaal zelfs een van de grootste stijgers binnen het fonds”, zegt fondsbeheerder Mark Kwakkenbos.

Stopzetting fonds
Op de algemene vergadering van aandeelhouders van 26 mei is het voornemen goedgekeurd om het Emerging Markets Fund te beëindigen en een uitkering in contanten te doen. In dit kader hebben meerdere transacties plaatsgevonden.  

Onder meer Symphony International, Origin Enterprises, Ocean Wilsons, Treasure ASA, Zwack Unicum, COSCO Shipping International en Dickson Concepts zijn verkocht. Nieuw in het fonds zijn de liquide trackers iShares MSCI Emerging Markets en iShares MSCI China. “De wijzingen maken het mogelijk tot een efficiënte afwikkeling van het fonds te komen”, aldus analist Koen Hendriks.  

In verband met de beperkte resterende looptijd beschikt het Emerging Markets Fund momenteel over een bovengemiddelde kaspositie.

Het Emerging Markets Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management N.V., belegt in opkomende markten en in ondernemingen actief in opkomende markten.  

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Emerging Markets Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`