05-03-2020, 11:56, LAATSTE UPDATE: 05-03-2020

Emerging Markets Fund zoekt potentie in onrustige maand

Emerging Markets Fund, Fondsupdate, februari 2020 

Het coronavirus zorgde voor een onrustige maand op de wereldwijde beurzen. Te midden van deze onzekerheid zocht het Hof Hoorneman Emerging Markets Fund naar nieuwe kansen.

Het fonds deed de iShares MSCI Chile van de hand ten faveure van de Latijns-Amerikaanse drankfabrikant Compania Cerveceria Unidas (CCU). Door de zwakke ontwikkeling van de Chileense Peso als gevolg van de protesten in het land stond het resultaat van CCU onder druk. Onderliggend draait het bedrijf echter goed en heeft het prima vooruitzichten.  

Daarnaast werd het Oost-Europees vastgoedfonds Atrium European Real Estate verkocht; ervoor in de plaats kwam de Oostenrijkse verzekeraar Vienna Insurance Group (VIG), die sterk gericht is op Oost-Europa.  

“Door zijn sterke kapitalisatie heeft VIG de ruimte voor meer overnames in deze regio”, vertelt fondsbeheerder Mark Kwakkenbos. “De verzekeringsgraad in Oost-Europa ligt aanzienlijk lager dan in West-Europa. Met een hogere economische groei en toename in welvaart is het de verwachting dat het aantal afgesloten verzekeringen zal groeien. Bovendien betaalt de groep een mooi dividend.”

Er werd bijgekocht in AT&S, waarvan de koers de afgelopen maand sterk daalde. Het coronavirus leidde tot vertraging bij het opstarten van de fabriek in China. Dit beïnvloedde de vooruitzichten negatief. Inmiddels zijn de problemen opgelost en blijven de onderliggende ontwikkelingen positief.  

De positie in IBM werd verkocht. “De ontwikkeling van IBM in opkomende markten was de laatste jaren beperkt”, verklaart Kwakkenbos. “Daarbij heeft de Amerikaanse dollar een zeer sterke koersontwikkeling doorgemaakt in vergelijking met valuta’s in opkomende markten in het algemeen.”

Het Emerging Markets Fund, een van de negen fondsen van Hof Hoorneman Fund Management NV, belegt in opkomende markten en in ondernemingen actief in opkomende markten. In de maand februari 2020 boekte het een rendement van -5,1%, waardoor het rendement YTD uitkomt op -6,6%.

Dit artikel verwoordt de inzichten van Hof Hoorneman Bankiers. Het is geen beleggingsadvies. Verdiep u in de risico’s van beleggen voordat u eraan begint. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.