09-11-2020, 16:11, LAATSTE UPDATE: 18-10-2021

Kansen voor belegger dankzij Chinees herstel

Terwijl Europa en de VS nog verwikkeld zijn in de strijd tegen COVID-19, draait China – waar het virus waarschijnlijk is ontstaan – alweer bijna als vanouds. Dat biedt kansen voor het Hof Hoorneman China Value Fund. Vier vragen aan fondsbeheerder Mark Kwakkenbos en Directeur Beleggingen Najib Nakad.

Kunnen beleggers hoop putten uit de situatie in China?
Najib: “Absoluut. Maart was natuurlijk wereldwijd een dieptepunt, ook voor China. In het eerste kwartaal kromp de Chinese economie met 6,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar in het tweede kwartaal was er alweer sprake van 3,2 procent groei ten opzichte van 2019. In het derde kwartaal steeg dit zelfs tot 4,9 procent. De Europese small- & midcap-indices noteren momenteel rond de -10 procent, terwijl ze in China in de lokale valuta alweer 5 procent in de plus staan.”  

Mark: “In het Hof Hoorneman China Value Fund zien we een vergelijkbaar patroon: van een daling van 20 procent van de koersen in het eerste kwartaal naar een plus van 13,5 procent in het tweede kwartaal. Na de grote klap dit voorjaar is er nu sprake van duidelijk herstel. We staan weer in de plus. Nu er meer zekerheid is dat China het virus onder controle heeft, normaliseren de winsten en stijgt het vertrouwen onder beleggers. Dat komt tot uiting in de waarderingen van de aandelen.”

Hoe heeft Hof Hoorneman deze crisis gebruikt?
Mark: “De situatie was uitermate onzeker. Als vermogensbeheerder hebben we geen glazen bol, maar wel cijfers op basis waarvan we keuzes kunnen maken. Herstel is er over de brede linie, maar veel aandelenkoersen staan nog onder water. Dat biedt kansen. De waarderingen zijn heel aantrekkelijk. In het China Value Fund hebben we daarom geïnvesteerd in bedrijven met een sterke balans die de crisis kunnen overleven, of er zelfs sterker uit kunnen komen, bijvoorbeeld omdat zwakkere concurrenten failliet gaan.”  

“Een mooi voorbeeld is Minth, een toeleverancier aan de auto-industrie. In maart moesten alle fabrieken sluiten, dat was dramatisch. Maar Minth beschikte over een ijzersterke balans en aantrekkelijke marges. We hebben rond 18 HKD bijgekocht en inmiddels staat het aandeel rond de 35 HKD. De koers is verdubbeld en we hebben deels winst genomen. Een andere kans is Yuexiu Transport, dat tolwegen in China exploiteert. De omzet van deze onderneming is inmiddels hersteld, maar de waardering op de beurs blijft nog behoorlijk achter. Het is een kwestie van tijd voordat het bedrijf weer op waarde wordt geschat.”

Zijn koersstijgingen volledig te danken aan het wegebben van de coronacrisis in China?
Mark: “Economisch herstel is natuurlijk de aanjager. Maar we zien ook een andere trend die bijdraagt aan een beter rendement. Steeds meer bedrijven die genoteerd staan aan de beurs van Hongkong, onderzoeken een beursnotering in mainland China op de beurs van Shanghai of van Shenzhen. Door kapitaalrestricties kent de Chinese beurs een andere dynamiek dan de beurs van Hongkong, wat leidt tot vrij forse waarderingsverschillen. Tianneng, een producent van accu’s voor elektrische scooters, zag de koers verdrievoudigen nadat het een notering kreeg aan de beurs van China.”  

“Lange tijd was het redelijk kansloos om een bedrijf naar de Chinese beurs te brengen, maar de Chinese overheid zet de deur steeds verder open. Diverse bedrijven binnen ons fonds onderzoeken nu een gang naar de Chinese beurs. Dat vertaalt zich nu al in stijgende koersen. We verwachten steeds meer vervlechting tussen de beurzen van Hongkong en China.”

Wat betekent de verkiezing van Joe Biden als president van de VS voor beleggers?
Najib: “Vooropgesteld is de anti-China-houding niet alleen iets van president Donald Trump of de Republikeinen. Dit leeft ook breed onder Democraten. Maar er komt wel een reset van de verhoudingen. Biden krijgt nu de kans om de good cop te spelen die met meer constructieve oplossingen komt. Voor beleggers is het belangrijk dat Biden voorspelbaarder is dan Trump. Onzekerheden leiden tot lagere waarderingen. Meer voorspelbaarheid is dus altijd goed nieuws voor beleggers. Je weet beter wat te verwachten, dus je kunt gaan rekenen.”

“Al met al zijn we voor 2021 positief gestemd. De vooruitgang in China, vaccins die hun voltooiing naderen en de extreem aantrekkelijke waarderingen op het moment bieden een mooie uitgangspositie voor herstel.”

China Value Fund

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`