07-05-2020, 11:16, LAATSTE UPDATE: 07-05-2020

Beleggen in crisistijd: balanskracht doorslaggevend tijdens corona

Bij de uitbraak van het coronavirus kleurden de aandelenbeurzen diep in het rood. In recordtempo dumpten beleggers hun aandelen. Voor beleggers met een langetermijnvisie kan dat nooit het antwoord zijn. Maar wat dan wel? Op basis waarvan maak je keuzes als de toekomst onzeker is? Najib Nakad, Directeur Beleggen bij Hof Hoorneman Bankiers, over keuzes tijdens corona.

Stresstesten mogen de afgelopen decennia standaard zijn geworden bij grote ondernemingen, niemand had rekening gehouden met de extreme gevolgen van een wereldwijde pandemie. Geen enkele luchtvaartmaatschappij had gedacht dat hun machines maandenlang aan de grond zouden blijven. Hotelketens hadden niet gerekend op volledige opdroging van hun omzet. 

“Dit is een totaal nieuw scenario”, vertelt Najib Nakad, Directeur Beleggen bij Hof Hoorneman Bankiers. “Dat vraagt ook om een nieuwe benadering bij het invullen van onze portefeuilles.”

Genoeg vet op de botten
De belangrijkste voorwaarde voor succesvol beleggen in crisistijd is dat de bedrijven waarin wordt belegd, de crisis zullen overleven. Nu hebben beleggers geen glazen bol, maar ze hebben wél inzicht in de financiële gezondheid van een onderneming. “Je moet een zekere mate van zekerheid hebben dat een bedrijf de crisis overleeft”, legt Nakad uit. “Dat doen we door te kijken naar de balans. Is er een gezonde verhouding tussen schulden en het eigen vermogen?”

Met andere woorden: heeft een bedrijf genoeg ‘vet op de botten’ om een economische crisis door te komen? “Wij gaan uit van herstel op termijn. Of dat herstel nu één of drie jaar duurt, dat weten we niet. Maar de bedrijven die je uitkiest, moeten het tijdens de crisis in elk geval kunnen uitzingen.”

Onder beleggers wordt dit ook wel ‘balanskracht’ genoemd. Ondernemingen die hierover beschikken zijn zeer kredietwaardig, hebben dus weinig schulden, veel liquide middelen, een sterke marktpositie en, idealiter, een flexibele kostenbasis. “Een omvangrijke vaste kostenbasis vreet in deze tijd aan de waarde van een onderneming”, verklaart Nakad.

Een tijd om te zaaien
Bedrijven met balanskracht kunnen op termijn zelfs van een crisis profiteren als zwakkere concurrenten meer schulden opbouwen of failliet gaan. Als voorbeeld noemt Nakad bedrijven als Procter & Gamble en herverzekeraar Münchener Rück. “Deze ondernemingen hebben het zwaar te verduren, maar zullen dankzij hun beperkte hoeveelheid schulden en sterke marktpositie de crisis naar alle waarschijnlijkheid overleven.” 

Bij Hof Hoorneman Bankiers maakt balanskracht standaard deel uit van de analyses van bedrijven, maar door de coronacrisis is die doorslaggevend geworden. Op basis daarvan is de blootstelling aan de financiële sector en de oliesector in de portefeuilles van Hof Hoorneman flink gereduceerd. Tegelijkertijd werden diverse marktleiders met sterke balansen tegen aantrekkelijke prijzen toegevoegd. Hieronder vallen verzekeraars, een Zuid-Amerikaanse bierbrouwer en enkele techbedrijven. “Deze bedrijven handelen tussen de 35 en 60 procent onder hun recente koersen. De coronacrisis biedt uitstekende mogelijkheden om te zaaien.”

Het oogsten zal nog even op zich laten wachten. “Tot er een vaccin is, zullen we met bepaalde beperkingen moeten leven. In die periode zullen ook de markten voorzichtig blijven. De zomer kunnen we sowieso afschrijven en misschien de winter ook wel.”

China komt weer op gang
Maar hoop doet leven. Ook, of misschien wel juist, in beleggersland. Volgens Nakad – ‘ik ben van nature een optimist’ – moeten we de inventiviteit van de mens niet onderschatten. “Er worden momenteel parallel aan elkaar bijna honderd vaccins tegen het coronavirus ontwikkeld. Verschillende daarvan zitten al in de volgende fase. Wereldrecords worden gebroken in de doorlooptijd van deze medicijnen, mede dankzij nieuwe technologische mogelijkheden zoals machine learning. De belangen zijn groot, er wordt geen tijd verspild en de investeringen zijn ongekend. Dat geeft mij goede hoop dat er om deze tijd volgend jaar een breed beschikbaar werkend vaccin zal zijn.”

In de tussentijd put Nakad hoop uit berichtgeving dat China, waar het virus ontstond, alweer langzaam op stoom komt. Zo draait luchtvaartmaatschappij China Eastern in juni alweer op 70 tot 80 procent van zijn oude capaciteit, met verdere capaciteitsverhoging gepland voor de zomer. Ook United Airlines heeft al uitbreidingen voor China aangekondigd.

“Tot die tijd verrichten wij due diligence,boekenonderzoek, en blijven we investeren in sterke bedrijven met een gezonde balans. Daarmee zijn onze portefeuilles straks optimaal gepositioneerd voor herstel.”

Dit artikel verwoordt de inzichten van Hof Hoorneman Bankiers. Het is geen beleggingsadvies. Verdiep u in de risico’s van beleggen voordat u eraan begint. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Najib Nakad

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`