10-12-2020, 14:47, LAATSTE UPDATE: 19-10-2021

Welkom in 2021: de trends en thema’s voor het nieuwe jaar

Het economisch herstel mag dan nog broos en onzeker zijn, alle relevante indicatoren wijzen de juiste richting uit. “We zitten midden in een klassiek economisch herstel”, meldt Bloomberg nuchter. Wat zijn de trends waar beleggers in het nieuwe jaar rekening mee moeten houden?

Hadden we in het voorjaar van 2020 nog geen idee van de omvang van de zich aandienende coronacrisis, het jaar 2021 lijkt – met een pandemie, vaccins en economisch herstel – zowaar nog spannender te worden dan 2020 uiteindelijk bleek te zijn. De vicepresident van de Wereldbank Carmen Reinhart merkte op dat de coronacrisis niet begon als een financiële crisis, maar daar wel langzaam in verandert – een globale, welteverstaan.  

Wij vinden die outlook te negatief, want er zijn inmiddels meer dan genoeg hoopgevende signalen. Kijk bijvoorbeeld naar de industrie. De prijs van ijzererts ligt 50 procent hoger dan begin dit jaar en de prijs van koper staat inmiddels op het hoogste punt in zeven jaar. In de transportsector staan de aandelen niet alleen in de plus, ze presteren zelfs beter dan de rest van de markt. Een gezonde transportsector zegt veel over de stand van de economie. In de Verenigde Staten hebben aandelen hun verliezen ten opzichte van obligaties alweer bijna geheel goedgemaakt. Zonder de ernst van het coronavirus te onderschatten, is wel degelijk de conclusie te trekken dat de economie verder aan het herstellen is.

Dit zijn volgens ons de  vijf thema’s die hun stempel zullen drukken op het nieuwe jaar.

1. Corona in de achteruitkijkspiegel?
Vanaf dag één zal 2021 in het teken staan van de immense uitdaging om de wereldbevolking weerbaar te maken tegen COVID-19 via massale inenting. Hierbij zullen verschillen zichtbaar worden tussen landen, maar ook binnen landen: welke groepen worden als eerste gevaccineerd? Daar bovenop komt de grote onbekende: hoeveel mensen zullen een vaccin weigeren? En in hoeverre zal dit normalisering belemmeren? Terwijl overheden zich buigen over de vaccinatiecampagnes, blijft de weg naar economisch herstel hobbelig en vol onzekerheden. De kloof tussen verschillende bedrijven en (sub)sectoren zal vermoedelijk blijven groeien.  

2. Omvang van de gevolgen
Overheden wereldwijd hebben ongekende steunpakketten geïntroduceerd om bedrijven en huishoudens tijdens de coronacrisis te ondersteunen. In 2021 zullen ze een gulden middenweg moeten vinden tussen economisch herstel en het terugschroeven van steunpakketten. The Economist wijst erop dat overheden rekenden op een tijdelijke crisis, en dus ook op tijdelijke gevolgen. In 2021 zal duidelijk worden wat de werkelijke schade is geweest en of dit het reeds begonnen herstel zal afremmen.  

3. China vol gas vooruit
Minder globalisering, meer digitalisering, minder gelijkheid: dat is de voorlopige oogst van de coronacrisis. Democratische landen hebben de grootste moeite om vrij verkeer van personen, goederen en diensten te combineren met strenge coronamaatregelen. Hoe anders is dat in China. In het eerste kwartaal kromp de Chinese economie met 6,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In het tweede kwartaal was er alweer sprake van 3,2 procent groei. In het derde kwartaal steeg dit tot 4,9 procent. China loopt daarmee voorop in het herstel.

De Verenigde Staten hebben een omvangrijk noodpakket geïntroduceerd, maar combineerden dit wel met enige terughoudendheid richting ondernemingen. In het beleid werd ruimte gelaten voor faillissementen van bedrijven die onvoldoende zijn voorbereid op de nieuwe economische werkelijkheid. Als gevolg lijkt de Amerikaanse economie zich tijdens de crisis wél alvast aan te passen aan de nieuwe realiteit. Dit in tegenstelling tot Europa, dat krampachtig vast lijkt te willen houden aan de status quo. De overheid houdt banen in de lucht die mogelijk nooit meer terugkeren, aldus critici. Maar met de sneller dan verwachte introductie van vaccins zou dit laatste nog wel eens kunnen meevallen.

In de tussentijd neemt het aankomende presidentschap van Joe Biden de onzekerheid van vier jaar Trump weg, wat positief kan uitpakken voor beleggers. Analisten verwachten geen einde aan de handelsoorlog met China, maar wel een meer effectieve en meer voorspelbare aanpak ervan.

4. Duidelijkheid over ‘techbubbel’
Techbedrijven hebben in 2020 een enorme impuls gekregen. De beweging naar videobellen, online winkelen en thuiswerken is het afgelopen jaar alleen maar versterkt. Als gevolg schoten aandelen van techbedrijven omhoog, wat sommige beleggers doet vrezen voor een ‘techbubbel’. In 2021 zal duidelijk worden of deze ontwikkelingen blijvertjes zijn, of dat de behoefte om gezellig te winkelen en met collega’s op kantoor te werken zal leiden tot enige afkoeling van de techmarkt.

5. Bewustwording van risico’s
Als 2020 ons iets heeft geleerd, dan is het wel om rekening te houden met onvoorstelbare ontwikkelingen, zoals een pandemie. Ondanks alle (technologische) vooruitgang, blijken mensheid en wereldeconomie opvallend kwetsbaar. Maar wie eerlijk naar de geschiedenis kijkt, kan niet anders dan concluderen dat impactvolle gebeurtenissen, zoals pandemieën en oorlogen, vaker voorkomen dan we geneigd zijn te denken. Beleidsmakers én beleggers zullen zich in de toekomst dan ook bewuster zijn van (onderschatte) risico’s. Resultaten uit het verleden, zo blijkt maar weer eens, bieden inderdaad geen garanties voor de toekomst.

Bovenstaande inzichten zijn mede gebaseerd op diverse artikelen die de afgelopen maanden zijn verschenen in The Economist. Hof Hoorneman Bankiers heeft ze voor u op bondige wijze en in eigen woorden samengevat.

Dit artikel verwoordt de inzichten van Hof Hoorneman Bankiers. Het is geen beleggingsadvies. Verdiep u in de risico’s van beleggen voordat u eraan begint. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Welkom in 2021

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

`